Sång- och Teaterlinjen

22 augusti - 21 december 2018
7 januari - 29 maj 2019

Avgifter

Undervisningen är avgiftsfri. För material, kopiering och gästföreläsare betalar du 2 500 kr per termin (5 000 kr för hela kursen).

Ansökan

Ansökan till Sång- och Teaterlinjen ska vara inlämnad till skolan senast den 20 april.
Det går även att ansöka senare, om det blir lediga platser.
Ett urval av de sökande kallas till sångprov, en gruppövning och en antagningsintervju.

För att göra din ansökan klicka på "ansök" och skapa därefter ett konto på Folkhögskolornas Mina Sidor. (Samma konto gäller för alla folkhögskolor.)
Får du ingen bekräftelse från no-replay@schoolSoft.se att ansökan är mottagen kontakta skolan 08-445 39 000 eller info@sundyberg.fhsk.se.

Kursansvarig

Svante Engblom
svante.engblom@sundbyberg.fhsk.se

Övrig info

Sång- och Teaterlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Sång- och Teaterlinje

Sång- och Teaterlinjen, SOT, är en ettårig utbildning i musikteater. För dig som brinner för att sjunga och spela teater.

Är du precis i början av din yrkesbana och vill pröva dina sång- och teaterfärdigheter?

Vill du ta första stegen mot en karriär på scenen?

Har du yrkesarbetat några år och vill pröva ett nytt spår?

Vill du fortbilda dig och komma tillbaka till arbetet full av energi och nya idéer?

Eller vill du helt enkelt unna dig att under en tid göra något av det roligaste som finns: att sjunga och spela teater!

Då kan ett år på SOT vara just det du behöver.

Våra huvudämnen är:

Sång

Scenframträdande och Improvisation

Musikteater

Musikteori

Under ett antal veckor ägnar vi oss olika projekt som t.ex.:

• Musikcaféer där vi framför sånger och teaternummer vi arbetat med under terminen
  • Skrivarvecka med gestaltning av nyskriven dramatik i samverkan med skolans Skrivarlinje
  • Filmskådespeleri i samverkan med skolans Filmlinje
  • Grundträning i skådespeleri
  • Du får också möta publik i olika konsertsammanhang

Utbildningen avslutas med att du medverkar i en musikteaterproduktion med en professionell orkester.

De senaste nio åren har vi spelat på Aliasteatern som ligger i centrum i Stockholm.

Vi bjuder även in gäster från olika delar av musik- och teaterbranschen som arbetar med klassen och berättar om sin utbildning och karriär.

Vi går regelbundet på teater, opera och musikaluppsättningar.

Vi som arbetar på linjen är:

Ulrika Ellemark/Utbildad skådespelare

Svante Engblom/ Konstnärlig ledare

————————————————

Missa inte SOT:s MusikCafé 7/3 kl. 19 på Sundbybergs Folkhögskola och SOT:s slutproduktion som spelas på Aliasteatern 17-19/5! Länk till eventet https://www.facebook.com/events/539171179793016

Gästlärare under 2017 har varit Daniel Aldenmark/ Cubase, Per Gottfredsson/ Improvisationsteater och Petronella Linden/ Dans

Här följer en intervju med Fanny, som gick Sång- och Teaterlinjen 2016, i Svenska YLE

Här är en länk till 2016 års slutproduktion ”Alla tiders Hotell”, som spelade på Aliasteatern i Stockholm https://www.youtube.com/watch?v=WRxR2_03g8w&t=381s

Denna trailer fick vi in present av några som gick på Filmlinjen, Midvintermörker, Trailer Midvintermörker från YouTube

Är du sugen på att höra och se mer? Gå till SOT:s Youtubekanal: https://www.youtube.com/channel/UCUStZJyhEDvTLOwdGjthcsQ

Mer om SOT

Drygt 560 elever har hittills gått kursen. Många har sedan fortsatt till utbildningar i Sverige och utomlands, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Göta Lejon, Chinateatern, Nya Ullevi, GöteborgsOperan, Berwaldhallen, är bara några av de scener vi kunnat se före detta ”Sotare” på. De syns också i TV, Melodifestivalen, hörs på konsertscener och i radio. DJ, danslärare, dramapedagog, förskollärare, modell, museiguide, musiklärare, musikproducent, regissör, scentekniker, singer/songwriter är andra yrken de sedan hamnat i.

Många deltar också mycket aktivt i körer, lokalrevyer, rockband, orkestrar och musikalensembler runt om i vårt avlånga land. I större projekt som musikalerna ”EYES”, ”Hednadotter” och ”ÄR” kunde vi se exempel på nyskapande musikteater.

Ida Gustafssons ”APOLONIA” är en Malmöbaserad musikteatergrupp. Ida gick SOT 2000. Darya och Månskensorkestern är ett band som gör succé med finsk tango. Där ingår Darya Pakarinen, SOT 2004, Viktor Brobacke; SOT 1991 och Daniel Rosetti; SOT:orkestern 2004-2008.

Vi vill också särskilt nämna Stockholms Improvisationsteater där grundarna, (fd.SOTarna) Janne Berg och Per Gottfredson arbetar med improviserad teater, musikal, och bejublad impro–schlagerfestival. Under sommaren 2018 gör vi återigen en samarbetskurs i impro- sång och Musikal.

En samlingspunkt för SOTare är LivebandsKaraokekvällarna på Stampen i Gamla Stan där SOTare Johan Mörk och vår slutproduktionsorkester låter oss välja mellan 127 låtar. Det är bara att välja låt, vänta på sin tur och gå upp och sjunga. OBS, originaltonarter, så det gäller att ha koll…

Varmt välkomna till våra Föreställningar, MusikCafé mm.

Svante Engblom

Konstnärlig ledare